Mi a farnc ez?

A blog.hu-s változat az INTERNETDETEKTÍV teljes taralmának kivonatos lenyomata.

Videócsatorna

Mikrodekektív

Dokumentumok

Nincs megjeleníthető elem

Sajtóközlemény

Nincs megjeleníthető elem

Akció

Tartalom

Nincs megjeleníthető elem

Műsorok

Utolsó kommentek

Nem számoltatható el a közös képviselő

2009.06.04. 12:03 | félig nigger | 1 komment

Címkék: képviselő társasház közös

A közös képviselők (KK) tevékenysége szinte ellenőrizhetetlen, ha a KK megorrol a társasház érdeklődőbb, netán számon kérő lakóira. Egyre több panasz fut be az Internetdetektívhez a közös képviselők ‘viselt dolgairól’; egyértelmű, hogy a vonatkozó szabályok sok, túl sok kiskaput hagynak arra, hogy a KK-k kibújjanak a felelősségre vonás alól: még a tájékoztatási kötelezettségüknek sem kell feltétlenül eleget tegyenek.

Íme egy újabb csemege:

Mi egy 187 lakásos társasházban élünk. Idén megtartottuk a rendes évi közgyűlést, előtte a KK (közös képviselő) elküldte a költségvetést. Igazából nem is foglalkoztam vele, mert minden számla ki van fizetve, aránylag a közös területek is karban vannak tartva. DE egyre több panasz érkezett a szomszédoktól, hogy miért kell ennyit fizetni, megint mire emelnek. A KK erre annyit mondott a közgyűlésen, hogy azt akarjuk, hogy a TH (társasház) ne működjön folyamatosan? Mert ha nem emelünk, akadozhatnak a kifizetések.

Aztán elkezdtem számolni. Összehasonlítani az előző évi adatokat a mostanival. És megdöbbentő dolgokra lettem figyelmes. A víz-csatorna elszámolás nem stimmelt, az áram elszámolása nem stimmelt, duplán fizettetik ki velünk az üzemeltetői költségeket. Ezek az összegek súlyos milliókra rúgnak.

Felvállaltam, hogy szót emelek ezekkel kapcsolatban. Meg is történt az ismételt közgyűlés, ahol hangot adtam aggályaimnak. NA most a legmegdöbbentőbb dolog számomra, hogy a nyilvánvaló tényekkel ellentétben, drága lakótársaimat baromira nem érdekli, hogy így mennyi pénzt is húznak ki pluszban a zsebünkből. Másik megdöbbentő dolog, hogy nyilvánosan próbáltak belegázolni a becsületembe, lejáratni mindenki előtt és megszégyeníteni. Szerencse, hogy nem igazán érdekel egy idegen véleménye, másik a tények magukért beszélnek.

Most folyamatosan bombázom a KK-t a leveleimmel, kérdéseimmel, de március óta továbbra sem kapok választ a kérdéseimre.Voltunk ügyvédnél érvényteleníttetni a közgyűlést, nagy esélyünk van rá, csak a bíróság leterhelt ezek miatt az ügyek miatt és a perünkre ki tudja mikor kerül sor!

Ha valakinek volt hasonló ügye, és tud valami jó tanácsot adni, akkor kérem ne habozzon!

Köszönöm!

N. R. (Elérhetőségek az Internetdetektívnél.)

További panaszok - Közös képviselő tevékenysége

A bejegyzés trackback címe:

https://internetdetektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr951163151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

félig nigger 2009.06.04. 18:33:40

Anyánkra, az Internetdetektívre érkezett egy érdemi hozzászólás ehhez a nejegyzéshez. Mivel szépen kerekíti a történetet, itt a helye. Köszönjük KK-nak, azaz stílusosan egy közös képviselőnek...

KK írta:
Bár már többször megfogadtam, nem folyok bele a felvilágosításba gyalázkodó fórumokon, de néhány gondolattal hozzájárulnék, főként a cikk közzétevőjéhez.
Továbbá, mint végzett és gyakorló társasházkezelő, szívesen felajánlom szakmai segítségemet, ingyen, bérmentve az oldal üzemeltetőjének.
Ha hasonló hisztéria keltő, szakembereket gyalázó, meglehetősen egyoldalú beszámolójú, a törvények ismeretét nélkülöző levelek közlése előtt, elküldik nekem véleményezésre, a felmerült probléma hatályos törvények által is kielemzett kiegészítőmmel visszaküldöm 1 munkanapon belül.

A cikkhez:
Először is a KK is elszámoltatható, büntethető, felelősségre vonható.
A 2003 évi Társasházi törvény előírja, a társasházak csak Számvizsgáló Bizottsággal üzemelhetnek, akik tulajdonosok közül választhatók, funkciójukat tekintve pedig épp az ellenőrzés a közös képviselő munkája fölött. Nélkülük, a villanyszámlát sem lehet kifizetni, bankszámlát kezelni, közös pénzhez hozzáférni.

Amennyiben a bizottság személyével kapcsolatban bizalmatlanság merül fel, a tulajdonosok 1/10 ével rendelkező tulajdoni hányad kérésére, kötelező a közgyűlés összehívása, minek alkalmával leválthatók, épp úgymint a KK.

Azt sajnos tudomásul kell venni mindenkinek aki Társasházba költözik, hogy a döntő, minden esetben a többségi tulajdoni hányad szavazata.

Ha, az elszámolással van probléma, szintén szavazás után, könyvvizsgálót kell felkérni a könyvelés ellenőrzésére, aki véleményezi az esetleges törvénysértést, minek alapján egy lemondott, vagy leváltott KK ellen is 5 esztendeig tehető büntető feljelentés, amennyiben a bűncselekmény valós, és bizonyítható.
Károkozásért, és általában a foglakozásában elkövetett mulasztásokért, mely anyagi veszteséget vagy hátrányt okozott, polgári peres eljárás alá lehet vonni, amennyiben nincs ilyen irányú felelősség biztosítása, saját vagyonából kell a megítélt összeget fizetnie.

A levél írójához pedig:
Nem tartom elképzelhetőnek, hogy valamit duplán fizessenek. Mégis mi haszna abból egy KK nak, ha kétszer fizet villanyszámlát, vízszámlát, szemétdíjat?
Csak hozzávetőlegesen: egy általam kezelt 84 lakásos társasház évi költségvetése 8,5 millió forint. Minden évben emelik a szolgáltatói díjakat, minimum az inflációval.
Ugyan az emelésre vonatkozó közgyűlési határozatot meg lehet támadni, bár kétlem hogy hatályon kívül helyeznék.
De ezzel együtt nem árt tisztában lenni azzal a következménnyel, hogy az idei több befizetés elmaradása miatt, jövőre kamataival együtt kell kifizetniük, az idén pénz hiány miatt elmaradt díjakat.
süti beállítások módosítása