Mi a farnc ez?

A blog.hu-s változat az INTERNETDETEKTÍV teljes taralmának kivonatos lenyomata.

Videócsatorna

Mikrodekektív

Dokumentumok

Nincs megjeleníthető elem

Sajtóközlemény

Nincs megjeleníthető elem

Akció

Tartalom

Nincs megjeleníthető elem

Műsorok

Utolsó kommentek

A casco és egy agyonhallgatott bírósági határozat

2009.09.04. 08:00 | félig nigger | 1 komment

Címkék: biztosítás biztosító casco aegon lb autólopás lopáskár kárkifizetés

Fityfenét precedensértékű a Legfelsőbb Bíróság 21592/2006/6-os számú jogerős határozata, melyben elmeszelik az OTP Garancia Biztosítót tisztességtelen szerződési feltételek miatt (teljeskörű CASCO biztosítás), és kimondják: nem kell a károsultnak sem rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot, sem bírósági jogerős határozatát bemutatnia ahhoz, hogy a biztosító fizessen. Jóllehet ez a “precedensértékű” LB-határozat jó két éve született, mintha nem is létezne: a biztosítók továbbra is rendőrségi vagy bírósági határozatot követelnek, különben nem fizetnek.

GY. Á. egy Renault-ot sirat, melyet szépen megfújtak lakása elől, de teljeskörű CASCO biztosítás birtokában arra számított, hogy biztosítója (az AEGON) záros határidőn belül megtéríti a kárt. De nem, nevezett biztosító – s minő pofátlanság: ugyanarra az LB-döntésre hivatkozva – írásban is megerősítette, márpedig neki kell a rendőrségi vagy bírósági határozat, mely nélkül nem fizeti ki a kárt.

GY. Á. kisebb kálvária után kiderítette, hogy az anno nyilvánosságot kapott LB-határozatnak mi is a pontos ügyirat-azonosítója, és ennek ismeretében arra kérte a Legfelsőbb Bíróságot, osztaná meg a nagyérdeművel annak tartalmát. Az LB – bár nem ezer örömmel –, de végül megküldte a hivatalos tájékoztatást a 21592/2006/6-os számú jogerős határozat tartalmáról, mely imígyen szóla vala:

“… [a CASCO-szerződésben az a] kikötés, amely az alperes [OTP Garancia Biztosító] szolgáltatási kötelezettségét a nyomozást megszüntető határozat vagy a bíróság jogerős határozata megküldéséhez köti, a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeivel ellentétes, semmis általános szerződési feltétel. A biztosító ugyanis csak olyan határozatok bemutatását követelheti meg, amely a biztosítási esemény bekövetkezésére, vagy a kár mértékére nézve tartalmaznak adatokat, de nem kötelezhető a biztosított a biztosítási szerződés teljesítésének körén kívül eső kérdésben keletkezett hatósági határozat vagy a biztosító bizonyítási kötelezettségére tartozó okirat csatolására.”

A gyengébbek kedvéért a fentiek nem jelentek egyebet, minthogy a biztosítónak ki kell fizetnie a kárt, amit nem köthet semmilyen rendőrségi vagy bírósági határozathoz, a káreseménynek ehhez ugyanis nincs köze, ráadásul ez a kikötés azt feltételezi, hogy mindenki, akinek ellopták az autóját és rendelkezett CASCO-val, ő maga az autótolvaj (azaz rosszhiszemű).

GY. Á. és az AEGON ügyében még van egy gyönyörű kanyar. A biztosító saját honlapján a következőket állítja:

A Legfelsőbb Bíróság más biztosítót ítéletében elmarasztalt, mert a kárkifizetés feltételéül olyan hatósági okiratokat is kért ügyfeleitől, amelyek nem voltak szükségesek kárigényük elbírálásához. Társaságunk fontosnak tartja annak közlését ügyfeleinkkel, hogy az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. – ahogyan kárrendezési gyakorlatában eddig is tette – a szolgáltatások elbíráláshoz szükséges hatósági dokumentumok beszerzése mellett csak olyan hatósági irat bemutatásához ragaszkodik, amely az igény jogalapjának, illetve összegszerűségének megállapításához elengedhetetlenül szükséges. Jelen nyilatkozattal a jogerős bírósági ítélet benyújtására vonatkozó szabályzati előírásokat ügyfeleink javára módosítjuk.

Mondanunk sem kell, hogy francokat! A fentiekkel ellentétben az AEGON továbbra is követeli a rendőrségi vagy bírósági határozatot, különben nem fizet.

Mit tehet ilyen esetben a károsult, aki amúgy is siratja meglovagosított járgányát? Vérmérséklettől függően anyázzon, és sűrűn ismételgesse az immár tényleg nyilvános LB-határozat számát (21592/2006/6). Ha ez nem vezetne eredményre, akkor minden fenntartás nélkül fenyegesse meg a biztosítót, hogy a bíróságon kárigényt jelent be a jogtalanul késleltetett kifizetés miatt keletkezett további károkért is (hiszen hónapokig megfosztják olyan pénztől, ami jár neki!). E felemelő tevékenység közben gyakran ismételgetheti a hülyének nézett biztosított azt is, hogy nem átallja majd a harangokat is félreverni – mondjuk a mi, az Internetdetektív hathatós közbenjárásával –, és nyilvánossághoz fordul.

Tegyél te is azért, hogy ne a farok csóválja a kutyát. Nyisd ki a szád, ragadj tollat (billentyűzetet) és ne hagyd magad átverni!

(További részletek, dokumentumok: az Internetdetektíven)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://internetdetektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr621359296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dvorcsakl 2009.09.18. 11:03:23

hello!

merre talalhato meg a hatarozat teljes terjedelmeben? sajna a complexben csak az elvi hatarozatok vannak.

koszi
süti beállítások módosítása